Honden...

Een nieuwe pup

Gorgeouspuppiesv1

Wij, mensen, hebben het voorrecht om een hond te mogen kiezen. Laat uw hart dan spreken en maak voldoende tijd vrij voor uw zoektocht van het ras dat bij u past. U gaat hier op zoek naar een kameraad die u voor de volgende 12 a 14 jaar zal vergezellen.

Als u er niet uitgeraakt, kom dan zeker langs of ga naar een hondenschool in de buurt.

Zij zullen u daar maar al te graag helpen bij uw keuze. Er is zoveel waar u op moet letten, dat deze keuze niet zo gemakkelijk is. Maar best de moeite waard!

Is het nodig dat u iets weet over de ouders?

Mijns inziens zeer zeker. De ouders vertellen u zoveel over het karakter, het uiterlijk en de gezondheid van de pup waarvoor u kiest. Ik zou u willen vertellen hoe mensen stralen als hun keuze geslaagd is en ze volop genieten van dat kleine drommeltje. Want daar draait het om! Om het even wat u van plan bent met hem, u moet ervan genieten.

Er is vooreerst een raskeuze en daarbinnen heb je nog een waaier van persoonlijkheden. Het is zo persoonlijk, dat niemand die keuze voor u kan maken. En het is onze plicht tegenover de pup, deze keuze weloverwogen te doen.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik een boon heb voor pups. Het zijn prachtige wezentjes. Je krijgt ze puur en ongeschonden. Ze zijn als een blokje klei, waarmee je gaat boetseren, klei van prachtige kwaliteit. Het is aan jou om ze te boetseren en te kneden. Dit hangt van jou af, de tijd die je erin steekt en de manier waarop je ze kneedt. De kwaliteit, de kleur en de hardheid die kies jij!

Stamboom of niet?

Een stamboom is niet zomaar een stuk papier, het is een kwestie van vertrouwen, dat je weet wat je in huis haalt. De appel valt immers niet ver van de boom. Het allerliefst kom je terecht bij een fokker die de pups in familiekring laat geboren worden.

Er zijn zoveel rasclubs waar u terecht kunt, waar u mensen met dezelfde verwachtingen leert kennen als de jouwe!

Collie-achtigen

IMG0426

Langharige Collie, Kortharige Collie, Sheltie, Australische Herder, Zwitserse Witte Herder.

Bovenstaande rassen zijn vaak bijzonder gevoelig voor bepaalde stoffen.

Deze overgevoeligheid wordt veroorzaakt door een mutatie op het zogenoemde ‘MDR1 gen’. Dit gen codeert voor een eiwit, dat instaat voor een aantal functies:

• Ter hoogte van de bloed-hersen-barrière verhindert het de passage van stoffen vanuit het bloed naar het centrale zenuwstelsel.

• In het maagdarmkanaal gaat het de absorptie van stoffen tegen.

• In lever en nieren is het eiwit betrokken bij de actieve uitscheiding van stoffen.

MDR1-/- honden hebben een gedeeltelijk of zelfs compleet functieverlies, wat kan leiden tot ernstige veranderingen in de absorptie, excretie en weefselverspreiding van stoffen. Dit verhoogt de kans op overgevoeligheidsreacties.

Wees dus voorzichtig en laat uw hond testen op dit gendefect. Vraag ons om advies!

Chip

Elke pup die verkocht wordt, moet beschikken over een identificatie en een Europees paspoort. Hij moet dus gechiped zijn. Een tatouage is niet meer geldig sinds juli 2011.

• Adres DogID:
Adres DogID:
PB 20000
1600 Sint- Pieters- Leeuw
Tel: +32 (0)2 333 92 22
Fax: +32 (0)2 333 92 20
e-mail: info@dogid.be
 

• Wat als je hond uit het buitenland komt?

Dan moet hij nog geregistreerd worden in België. Dit kan gebeuren bij ons in de praktijk.

Wat als je hond uit het buitenland komt?

Dan moet hij nog geregistreerd worden in België. Dit kan gebeuren bij ons in de praktijk.

• Wat als je het paspoort kwijt bent?

Dit moet je dan opnieuw aanvragen op onze praktijk. De documenten die wij hiervoor nodig hebben zijn betalende documenten.

De eerste dagen

Bereid de komst van jouw pup voor. Schaf een binnenhuiskenneltje aan, dit is werkelijk een prachtig iets. Lees eerst iets over pups en schrijf je in in een hondenschool. Zo steek je al van alles op alvorens je hem gaat halen. Maak dat de persoon die het meest met hem bezig zal zijn, hem op de schoot heeft bij zijn eerste rit. Vraag een doek mee van de fokker die bij de pups gelegen heeft voor de eerste dagen bij hem in zijn kenneltje te leggen.

De periode tussen 8 en 16 weken zijn zeer tekenend voor de rest van zijn leven. Daarom is het zeer belangrijk dat je weloverwogen met hem bezig bent. Er is zoveel te leren op deze leeftijd en dit gaat zo eenvoudig. Niet opspringen is één van de mooiste voorbeelden. Leer hem dat nu en geniet ervan de rest van zijn leven. Het loslopen start je het moment dat je je pup in huis haalt. Deze leergierige periode is zo voorbij!!! Profiteer ervan.

Zindelijk maken

Een pup kan vaak nog niet de ganse nacht zijn plasje ophouden, wees dus niet te streng voor de ongelukjes ’s nachts. Overdag moet de pup om de paar uur worden uitgelaten (zeker als hij wakker wordt na een dutje en als hij gegeten heeft).

Doet hij braaf buiten een plasje, prijs hem dan uitbundig (met de stem, een spelletje en/of een koekje). Betrap je hem binnen, verhef even de stem en zet hem buiten, doet hij daar verder, beloon hem.

Inentingen

Op 6 weken: een puppyspuitje (hondenziekte en kattenziekte) bij de fokker

Op 9 weken: de eerste definitieve inenting (hondenziekte, kattenziekte, besmettelijke leverziekte en rattenziekte). Een vaccinatie tegen kennelhoest wordt zeker aangeraden als de hond naar de hondenschool, kennel of op wandeling gaat. Deze vaccinatie wordt gegeven dmv druppels in de neus en is na 4-5 dagen goed voor 1 jaar.

Op 12 weken: De tweede definitieve inenting, nl herhaling van hondenziekte, kattenziekte, besmettelijke leverziekte, rattenziekte.

Na 1 jaar wordt de inspuiting (GROTE vaccinatie) voor hondenziekte, kattenziekte, besmettelijke leverziekte, rattenziekte herhaald, samen met een inspuiting voor kennelhoest.

De huidige vaccins tegen parvo, hondenziekte en hepatitis bieden een langere bescherming en worden slechts om de 3 jaar herhaald vanaf nu.

De inenting ( KLEINE vaccinatie) voor rattenziekte (leptospirose) en kennelhoest moet jaarlijks herhaald worden.

Huidig vaccinatie schema is dus Alternerend: groot-klein-klein.

 

Indien u ook graag uw hond meeneemt naar het buitenland, dient u uw hond ook te laten vaccineren tegen hondsdolheid. Dit is dan verplicht. België is vrij van razernij . Er moet dus niet meer gevaccineerd worden voor razernij als U naar de Ardennen reist .

De hondsdolheidvaccinatie is 3 jaar geldig. Ze moeten gegeven worden 21 dagen voor vertrek.

Deze vaccinatie mag ten vroegste gegeven worden op 12 weken leeftijd. Een inenting voor 12 weken is niet meer geldig sinds 2015.

Bij een drachtige teef is een herpesvaccinatie zeker geadviseerd. De 1ste vaccinatie wordt 7-10 dagen na dekking toegediend. De 2de inenting 6 weken later.

Honden die veel in contact komen met teken, kunnen ook gevaccineerd worden tegen de ziekte van Lyme. Dit kan vanaf de leeftijd van 12 weken. De eerste vaccinatie bestaat uit 2 injecties, met een interval van 3 weken. Nadien is een jaarlijkse hervaccinatie nodig.

Ontwormingen

Een pup moet ontwormd worden op 4, 6 en 8 weken. Nadien elke maand tot het de leeftijd van 6 maand bereikt heeft. Een volwassen hond wordt best om de 3 à 4 maanden ontwormd. Als er wormen afkomen, de behandeling herhalen na 3 weken.

Vlooien- en tekenpreventie

Een vlooien- tekenproduct moet gegeven worden eens het wat warmer wordt. Het vlooienseizoen piekt in juli, augustus en september, het tekenseizoen loopt van maart tot september. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw hond te beschermen tegen vlooien en teken. Zo zijn er pipetjes voor in de hals, welke één keer per maand worden toegediend. Tegenwoordig bestaan er ook tabletten die een zeer goede bescherming geven tegen vlooien en teken. Een vlooien-en tekenband kan uw hond een bescherming geven van 7-8 maanden.

Zelfs al gebruikt U een afdoend product , is het aan te raden elke dag de hond te controleren op teken en ze te verwijderen met een tekentang (de teek nooit "verdoven" met ether). Zo is de kans op besmetting met overdraagbare ziekten ( babesia en Lyme ) kleiner!

Met de hond naar het buitenland

Reizen binnen Europa

Vanaf 1 januari 2012 verandert de wetgeving voor het reizen met gezelschapsdieren naar het buitenland ivm vaccinatie tegen hondsdolheid:

1) Zweden

a. U hoeft geen bloedonderzoek meer voor te leggen dat bewijst dat uw huisdier immuun is tegen hondsdolheid.

b. De verplichte vaccinatie blijft wel en moet minimaal 21 dagen voor de reis gebeuren (bij eerste vaccinatie).

c. De behandeling tegen teken en de worm Echinococcus is niet meer verplicht.

2) Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland of Malta

a. U hoeft geen bloedonderzoek meer voor te leggen dat bewijst dat uw huisdier immuun is tegen hondsdolheid.

b. De verplichte vaccinatie blijft wel en moet minimaal 21 dagen voor de reis gebeuren (bij eerste vaccinatie).

c. Een behandeling tegen teken is niet meer verplicht, de behandeling tegen de worm Echinococcus blijft wel verplicht en moet door de dierenarts genoteerd worden in het paspoort. Deze behandeling moet tussen de 1 en 5 dagen voor aankomst in het land gebeuren.

De chip is sinds 3 juli 2010 verplicht als identificatiemiddel, maar tatoeages geplaatst voor deze datum gelden nog. Voor het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta geldt enkel en alleen de chip als identificatie. De hond moet beschikken over een Europees paspoort. Daarnaast zijn de gewone vaccinaties ook nodig. Als u reist met vijf of meer dieren, moeten die onderworpen worden aan een klinisch onderzoek. Verder moet het paspoort aangevuld worden met een bijkomend certificaat, dat wordt gegeven door de Provinciale Controle Eenheid van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).

Reizen buiten Europa

Neem contact op met het consulaat van het desbetreffende land om te informeren naar de voorbereidingen (inentingen, papieren,...) die moeten worden getroffen.

Preventie voor hartworm, leishmania en babesia

Als u naar een warm land reist, dan beschermt u de hond best tegen hartworm, leishmania en babesia. Dit gebeurt met een pipetje in de hals, een tablet of een aangepaste halsband. Aan te raden is de hond elke dag te controleren op teken en ze te verwijderen. Nooit de teek verdoven met ether. Meer informatie kunt u bekomen bij de dierenarts.

Nieuwe regeling december 2014:

Heel even kort op een rijtje ivm de invoer van buitenlandse pups:

- De (Europese) wetgeving zegt: alle pups moeten, vooraleer ze een grens overgaan, gevaccineerd worden tegen rabiës op een leeftijd van minstens 12 weken, waarna ze 3 weken moeten wachten vooraleer ze mogen reizen.

- Daarnaast hebben Belgische dierenartsen een meldingsplicht: onregelmatigheden bij reizende dieren moeten door de dierenarts onder bepaalde omstandigheden gemeld worden, met name als het dier uit een land komt dat niet op de 'veilige lijst' staat, en als de onregelmatigheid minder dan 6 maand geleden gebeurd is.
Deze meldingsplicht is geen aanpassing van de wetgeving.
Het is geen vrijgeleide om een jongere en/of niet gevaccineerde pup te halen in de ons omringende landen.

Bron (pdf):

www.favv-afsca.be/…/2015-02-11_OB_honden_katten_fretten

www.favv-afsca.be/…/Landendievrijzijnvanhondsdolheid…

anker-Kat-2

Katten

Een nieuw kitten

Kitten-1

Let er bij de aankoop op dat de oortjes proper zijn, de oogjes helder en dat het kitten niet niest. Een gezond kitten is levendig.

Laat het kitten bij thuiskomst eerst een paar dagen rustig aan zijn nieuwe omgeving wennen, voorzie hem van eten, drinken, een kattenbak en speelgoed. Een krabpaal is zeker ook een goed idee. Ga er de eerste dagen best even mee naar de dierenarts voor een algemene check-up.

Een kitten dient regelmatig (om de maand) ontwormd te worden, naar de dierenarts (of apotheker) dus voor een goed ontwormingsmiddel.

Geef de poes bij voorkeur droogvoer. We zien erg veel katten met tandproblemen en droogvoer kan deze problemen toch in belangrijke mate voorkomen. Af en toe een extraatje moet natuurlijk kunnen.

Inentingen

Een poesje wordt voor het eerst ingeënt op de leeftijd van 9 weken tegen kattenziekte en niesziekte. Een enting tegen kattenleukemie is eveneens sterk aan te raden als de poes veel buiten loopt.

De tweede inenting gebeurt op 12 weken en is een herhaling van de voorgaande.

De inenting voor niesziekte en leucose moet jaarlijks herhaald worden. De inenting voor kattenziekte moet om de 2 jaar herhaald worden.

Chip

Het chippen bij de kat is niet verplicht, wel als men de kat meeneemt naar het buitenland.

Het is natuurlijk aan te raden uw kat te chippen. Wanneer deze verloren loopt en terug gevonden wordt, is het voor de dierenarts gemakkelijk om de bezorgde eigenaar terug te vinden.

Uitzondering hierop:

Katten geboren na september 2014 die verhandeld worden (verkocht of gratis meegegeven) moeten voordien gesteriliseerd/gecastreerd en gechipt worden. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de eerste eigenaar.

Ontwormingen

Een kitten moet ontwormd worden op 4,6 en op 8 weken. Nadien elke maand tot het de leeftijd van 6 maand bereikt heeft. Een volwassen kat wordt best om de 3 maand ontwormd.

Vlooien- en tekenpreventie

Een vlooien- en tekenproduct moet gegeven worden eens het wat warmer wordt. Het vlooienseizoen piekt in juli, augustus en september, het tekenseizoen loopt van april tot augustus. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw kat te beschermen tegen vlooien en teken. Zo zijn er pipetjes voor in de hals, welke één keer per maand worden toegediend. Er bestaan ook zeer goede tekenbanden voor poezen! Deze geven een langdurige bescherming van 7 tot 8 maanden.

Aan te raden is elke dag de kat te controleren op teken en ze te verwijderen met een tekentang (de teek nooit "verdoven" met ether). Zo is de kans op besmetting met overdraagbare ziekten ( Leukose, babesia en Lyme ) kleiner!

Met de kat naar het buitenland

Vanaf 1 januari 2012 verandert de wetgeving voor het reizen met gezelschapsdieren naar het buitenland:

1) Zweden

a. U hoeft geen bloedonderzoek meer voor te leggen dat bewijst dat uw huisdier immuun is tegen hondsdolheid.

b. De verplichte vaccinatie blijft wel en moet minimaal 21 dagen voor de reis gebeuren (bij eerste vaccinatie).

c. De behandeling tegen teken en de worm Echinococcus is niet meer verplicht.

2) Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland of Malta

a. U hoeft geen bloedonderzoek meer voor te leggen dat bewijst dat uw huisdier immuun is tegen hondsdolheid.

b. De verplichte vaccinatie blijft wel en moet minimaal 21 dagen voor de reis gebeuren (bij eerste vaccinatie).

c. Een behandeling tegen teken is niet meer verplicht, de behandeling tegen de worm Echinococcus blijft wel verplicht en moet door de dierenarts genoteerd worden in het paspoort. Deze behandeling moet tussen de 1 en 5 dagen voor aankomst in het land gebeuren.

De chip is sinds 3 juli 2010 verplicht als identificatiemiddel, maar tatoeages geplaatst voor deze datum gelden nog. Voor het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta geldt enkel en alleen de chip als identificatie. De kat moet beschikken over een Europees paspoort. Daarnaast zijn de gewone vaccinaties ook nodig. Als u reist met vijf of meer dieren, moeten die onderworpen worden aan een klinisch onderzoek. Verder moet het paspoort aangevuld worden met een bijkomend certificaat, dat wordt gegeven door de Provinciale Controle Eenheid van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).

Anker-AD1

Andere diersoorten

Het Konijn

Konijn000011487873

Voeding

De tanden van een konijn groeien zijn hele leven door, een goeie voeding moet ervoor zorgen dat deze voldoende afgesleten worden.

Een konijn moet altijd vers hooi ter beschikking hebben. De rest van de voeding kan bestaan uit verse of gedroogde groenten (alles mag behalve avocado) en verse of gedroogde kruiden (gras, klaver, paardebloem, munt,…). Van de konijnenkorrels uit de winkel mogen ze maar 1 a 2 koffielepeltjes per dag krijgen. Symptomen van tandproblemen kunnen zijn: speekselen, stoppen met eten, tandknarsen.

Vaccinaties

Een konijn wordt best in het voorjaar gevaccineerd tegen RHD 1 (de zogenoemde ‘bloedziekte’) en tegen myxomatose. Deze vaccinatie is 1 jaar werkzaam. Ze worden best in het voorjaar gegeven.

Het RHD virus heeft een 2de variant bij gekregen. De vaccinatie van RHD variant 2 geeft 6 maanden bescherming. En moet dus best om de 6 maanden herhaald worden.
Eenmaal per jaar, meestal in april, organiseren wij een konijnendag. Op deze dag worden de konijnen gevaccineerd en volledig onderzocht. Voor deze dag vragen wij wel dat u zich op voorhand inschrijft. Veel van onze konijnen-patiëntjes krijgen een uitnodiging thuis gestuurd. Andere geïnteresseerden kunnen meer informatie verkrijgen op het praktijknummer en zich zo ook inschrijven.

Mijn konijn eet niet meer

Een konijn dat niet eet, is een veel voorkomend verschijnsel. Door niet te eten, stoppen de darmbewegingen en valt de de spijsvertering stil. De aanwezige darmbacterieën produceren gas bij de vertering van het resterende voer. Hierdoor krijgt het konijn buikpijn en wordt erg ziek.

Een konijn dat stopt met eten kan snel achteruit gaan en sterven. Het is dus een absolute spoed

De oorzaken de anorexie zijn velerlei: tandproblemen, een gebrekkige voeding (vaak te weinig vezels), pijn, stress,…

Een goede VOEDING is de allerbelangrijkste component om een konijn gezond te houden. Deze bevat veel vezel en weinig koolhydraten en vet. Hooi, groenten en kruiden zijn onmisbaar voor een gezond konijn. Korrelvoeding moet goed zijn van kwaliteit en veel vezels bevatten. We raden ook absoluut een pelletvoeding aan (allemaal dezelfde korreltjes) om selectieve eters te ontmoedigen enkel het zoete uit te zoeken. In de praktijk verdelen we een degelijke voeding, vraag ernaar!

Stopt uw konijn toch met eten, ga dan naar de dierenarts. We zoeken de oorzaak op en proberen het spijsverteringstelsel terug op gang te krijgen. Veel konijnen moeten gevoederd worden met een spuitje als ze zelf niet willen eten. Ze krijgen ook extra vocht, pijnstiller en medicatie op maag en darmen terug aan het werk te krijgen, toegediend.

De Hamster

hamster-beeld

Algemeen

Een hamster wordt het best alleen gehouden.Een paar hamsters samen gaan meestal vechten. Ze hebben 2 grote wangzakken waar ze eten in kunnen verzamelen. Het zijn nachtdieren.

Voeding

Hamsters zijn alleseters. Ze krijgen best een specifieke hamstermengeling (brokjes), aangevuld met groenten, fruit, stukjes vlees, ei, kaas en eventueel meelwormen. als versnappering komen rozijntjes of nootjes in aanmerking.

De Fret

iStock000007928833XSmall

Algemeen

Fretten zijn bijzondere dieren, ze zijn erg nieuwsgierig en zijn bijzonder tam te krijgen. Ze kunnen zindelijk gemaakt worden, een kattenbak is dus geen overbodige luxe in de kooi. Stro of degelijke wordt beter vermeden als bodembedekking (dit geeft te veel stof) wel kunnen er lappen stof gelegd worden om in te slapen.

Een fret kan alleen gehouden worden maar is toch vaak gelukkiger met een speelkameraadje.

Een vrouwtjesfret wordt tijdens de zomer heel vaak loops, zo vaak zelfs dat ze er kan van sterven.

Als je niet van plan bent om te kweken met je fretje, raden we je aan deze zo snel mogelijk te laten steriliseren. Dit kan vanaf de leeftijd van 6 tot 8 maand.

Voeding

Een fret is een vleeseter. Er zijn speciale frettenvoedingen op de markt. Als snoepje geef je best katten- en hondensnoepjes gemaakt van vleesproducten, kleine stukjes gekookt of gebakken vlees, gekookt ei, eierdooier of een plakje ham (geen fruit,…).

Inentingen

De fret wordt best ingeënt tegen hondenziekte, dit gebeurt op 9 weken, op 12 weken en dan éénmaal per jaar.

De Cavia

Cavia000013905261Small

Algemeen

Cavia’s zijn groepsdieren met een duidelijke hiërarchie, een hele groep vrouwtjes samen geeft zelden problemen, een groep mannetjes daarentegen…. Cavia’s zijn planteneters.

Ze beschikken best over een huisje om zich in te verstoppen.

Voeding

De tanden van de cavia groeien het ganse leven door, ze moeten dus veel knabbelen om hun tandjes goed af te slijten. Voorzie ze alle dagen van vers hooi en groenten. Ook cavia- (en dus niet konijnen-) korreltjes kunnen een deel van het dagelijkse voer voor hun rekening nemen. Een cavia kan zelf geen vitamine C aanmaken en heeft dus nood aan een dagelijks hoeveelheid vitamine C in zijn voeding. Dit is aanwezig in speciale brokjes voor cavia’s, in druppeltjes voor in het drinkwater of in verse groenten.

De Chinchilla

Chinchilla000016066400Small

Algemeen

Chinchillas zijn groepsdieren, je houdt ze dus best niet alleen. Ze hebben een erg grote kooi nodig (geen fretten- of konijnenkooien!). Bij het loslopen zijn het fervente knagers, hou dus die elektriciteitssnoeren en mooie meubels in de gaten! Ze hebben dagelijks een zandbad nodig met speciaal chinchillazand. Ze kunnen niet tegen temperaturen hoger dan 25°C.

Voeding

Een aangepaste voeding is het belangrijkste om een chinchilla gezond te houden. Daar hun tandjes hun hele leven lang doorgroeien moeten ze veel knabbelen om deze goed af te slijten. Ze hebben behoefte aan een dagelijkse portie vers hooi, veel groenten (al dan niet gedroogd), kruiden (munt, kamille, paardebloemblaadjes, brandnetel) om op te knabbelen en eventueel een beetje (maximum 1 a 2 koffielepeltjes per dier) chinchillakorrels uit de winkel. Snoepjes (rozijntjes, gedroogde appeltjes, een stukje spagetti) mogen niet overdreven worden, maximaal ééntje per dag.

anker-top-uurr

facebook0

Flickr1

arrowup