Een poesje wordt voor het eerst ingeënt op de leeftijd van 9 weken tegen kattenziekte en niesziekte. Een enting tegen kattenleukemie is eveneens sterk aan te raden als de poes veel buiten loopt.

De tweede inenting gebeurt op 12 weken en is een herhaling van de voorgaande.

De inenting voor niesziekte en leucose moet jaarlijks herhaald worden. De inenting voor kattenziekte moet om de 3 jaar herhaald worden.

Inentingen

Let er bij de aankoop op dat de oortjes proper zijn, de oogjes helder en dat het kitten niet niest. Een gezond kitten is levendig.

Laat het kitten bij thuiskomst eerst een paar dagen rustig aan zijn nieuwe omgeving wennen, voorzie hem van eten, drinken, een kattenbak en speelgoed. Een krabpaal is zeker ook een goed idee. Ga er de eerste dagen best even mee naar de dierenarts voor een algemene check-up.

Een kitten dient regelmatig (om de maand) ontwormd te worden, een goed ontwormingsmiddel kan u bij ons verkrijgen.

Geef de poes bij voorkeur droogvoer. We zien erg veel katten met tandproblemen en droogvoer kan deze problemen toch in belangrijke mate voorkomen. Af en toe een extraatje moet natuurlijk kunnen.

Een nieuw kitten

Het chippen bij de kat is niet verplicht, wel als men de kat meeneemt naar het buitenland.

Het is natuurlijk aan te raden uw kat te chippen. Wanneer deze verloren loopt en terug gevonden wordt, is het voor de dierenarts gemakkelijk om de bezorgde eigenaar terug te vinden.

Uitzondering hierop:

Katten geboren na september 2014 die verhandeld worden (verkocht of gratis meegegeven) moeten voordien gesteriliseerd/gecastreerd en gechipt worden. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de eerste eigenaar.

Chip

Een kitten moet ontwormd worden op 4,6 en op 8 weken. Nadien elke maand tot het de leeftijd van 6 maand bereikt heeft. Een volwassen kat wordt best om de 3 maand ontwormd.

Toxocara cati (kattenspoelworm) is overdraagbaar op mensen, opgelet dus met kinderen die in een zandbak graven!
Longworm wordt verspreid door naaktslakken en hun slijmspoor. Ze tasten de longen en longslagaders van je kat aan. Onbehandeld kan uw kat hier aan sterven.Lintworm kan u herkennen aan de rijstkorrels in de stoelgang. Uw kat raakt besmet door het eten van een besmette tussengastheer (prooi). Ook vlooien brengen lintwormen over!Hartworm komt in het zuiden van Europa voor. Wanneer je op vakantie gaat naar het Zuiden en je kat meeneemt, ontworm hem dan regelmatig. De hartworm tast het hart van je kat aan en kan dodelijk zijn.


Giardia is een andere parasiet (geen worm) waar je voor moet oppassen. Het is een veelvoorkomende parasiet die bij katten, maar ook bij mensen (!), langdurig diarree kan veroorzaken.
Toxoplasmose is een parasiet (geen worm) van katten die ernstige gevolgen kan hebben voor zwangere vrouwen en drachtige dieren.

Ontwormingen 

toxocara-canis
longworm
lintworm
hartworm

Een vlooien- en tekenproduct moet gegeven worden eens het wat warmer wordt. Het vlooienseizoen piekt in juli, augustus en september, het tekenseizoen loopt van april tot augustus. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw kat te beschermen tegen vlooien en teken. Zo zijn er pipetjes voor in de hals, welke één keer per maand worden toegediend. Er bestaan ook zeer goede tekenbanden voor poezen! Deze geven een langdurige bescherming van 7 tot 8 maanden.

Aan te raden is elke dag de kat te controleren op teken en ze te verwijderen met een tekentang (de teek nooit "verdoven" met ether). Zo is de kans op besmetting met overdraagbare ziekten ( Leukose, babesia en Lyme ) kleiner!

Vlooien- en tekenpreventie 

Vanaf 1 januari 2012 verandert de wetgeving voor het reizen met gezelschapsdieren naar het buitenland:

1)    Zweden

  • a. U hoeft geen bloedonderzoek meer voor te leggen dat bewijst dat uw huisdier immuun is tegen hondsdolheid.
  • b. De verplichte vaccinatie blijft wel en moet minimaal 21 dagen voor de reis gebeuren (bij eerste vaccinatie).
  • c. De behandeling tegen teken en de worm Echinococcus is niet meer verplicht.

2)    Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland of Malta

  • a. U hoeft geen bloedonderzoek meer voor te leggen dat bewijst dat uw huisdier immuun is tegen hondsdolheid.
  • b. De verplichte vaccinatie blijft wel en moet minimaal 21 dagen voor de reis gebeuren (bij eerste vaccinatie).
  • c. Een behandeling tegen teken is niet meer verplicht, de behandeling tegen de worm Echinococcus blijft wel verplicht en moet door de dierenarts genoteerd worden in het paspoort. Deze behandeling moet tussen de 1 en 5 dagen voor aankomst in het land gebeuren.

De chip is sinds 3 juli 2010 verplicht als identificatiemiddel, maar tatoeages geplaatst voor deze datum gelden nog. Voor het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta geldt enkel en alleen de chip als identificatie. De kat moet beschikken over een Europees paspoort. Daarnaast zijn de gewone vaccinaties ook nodig. Als u reist met vijf of meer dieren, moeten die onderworpen worden aan een klinisch onderzoek. Verder moet het paspoort aangevuld worden met een bijkomend certificaat, dat wordt gegeven door de Provinciale Controle Eenheid van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).

Met de kat naar het buitenland

giardia
giardia

Verspreiden de parasiet en worden mogelijk ziek.

Verspreiden de parasiet niet, maar worden mogelijk wel ziek.

Deze website maakt gebruik van cookies. Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.

OK