Een nieuwe pup!

Wij, mensen, hebben het voorrecht om een hond te mogen kiezen. Laat uw hart dan spreken en maak voldoende tijd vrij voor uw zoektocht van het ras dat bij u past. U gaat hier op zoek naar een kameraad die u voor de volgende 12 a 14 jaar zal vergezellen.

Als u er niet uitgeraakt, kom dan zeker langs of ga naar een hondenschool in de buurt.

Zij zullen u daar maar al te graag helpen bij uw keuze. Er is zoveel waar u op moet letten, dat deze keuze niet zo gemakkelijk is. Maar best de moeite waard!

Is het nodig dat u iets weet over de ouders? 

Mijns inziens zeer zeker. De ouders vertellen u zoveel over het karakter, het uiterlijk en de gezondheid van de pup waarvoor u kiest. Ik zou u willen vertellen hoe mensen stralen als hun keuze geslaagd is en ze volop genieten van dat kleine drommeltje. Want daar draait het om! Om het even wat u van plan bent met hem, u moet ervan genieten.

Er is vooreerst een raskeuze en daarbinnen heb je nog een waaier van persoonlijkheden. Het is zo persoonlijk, dat niemand die keuze voor u kan maken. En het is onze plicht tegenover de pup, deze keuze weloverwogen te doen.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik een boon heb voor pups. Het zijn prachtige wezentjes. Je krijgt ze puur en ongeschonden. Ze zijn als een blokje klei, waarmee je gaat boetseren, klei van prachtige kwaliteit. Het is aan jou om ze te boetseren en te kneden. Dit hangt van jou af, de tijd die je erin steekt en de manier waarop je ze kneedt. De kwaliteit, de kleur en de hardheid die kies jij!

Stamboom of niet? 

Een stamboom is niet zomaar een stuk papier, het is een kwestie van vertrouwen, dat je weet wat je in huis haalt. De appel valt immers niet ver van de boom. Het allerliefst kom je terecht bij een fokker die de pups in familiekring laat geboren worden.

Er zijn zoveel rasclubs waar u terecht kunt, waar u mensen met dezelfde verwachtingen leert kennen als de jouwe!

Collie-achtigen

Langharige Collie, Kortharige Collie, Sheltie, Australische Herder, Zwitserse Witte Herder.

Bovenstaande rassen zijn vaak bijzonder gevoelig voor bepaalde stoffen.

Deze overgevoeligheid wordt veroorzaakt door een mutatie op het zogenoemde ‘MDR1 gen’. Dit gen codeert voor een eiwit, dat instaat voor een aantal functies:

 • Ter hoogte van de bloed-hersen-barrière verhindert het de passage van stoffen vanuit het bloed naar het centrale zenuwstelsel.
 • In het maagdarmkanaal gaat het de absorptie van stoffen tegen.
 • In lever en nieren is het eiwit betrokken bij de actieve uitscheiding van stoffen.

MDR1-/- honden hebben een gedeeltelijk of zelfs compleet functieverlies, wat kan leiden tot ernstige veranderingen in de absorptie, excretie en weefselverspreiding van stoffen. Dit verhoogt de kans op overgevoeligheidsreacties.

Wees dus voorzichtig en laat uw hond testen op dit gendefect. Vraag ons om advies!

Elke pup die verkocht wordt, moet beschikken over een identificatie en een Europees paspoort. Hij moet dus gechiped zijn. Een tatouage is niet meer geldig sinds juli 2011.

 • Adres DogID:

PB 20000

1600 Sint- Pieters- Leeuw

Tel: +32 (0)2 333 92 22

Fax: +32 (0)2 333 92 20

e-mail: info@dogid.be

 • Wat als je hond uit het buitenland komt?

Dan moet hij nog geregistreerd worden in België. Dit kan gebeuren bij ons in de praktijk.

 • Wat als je het paspoort kwijt bent?

Dit moet je dan opnieuw aanvragen op onze praktijk. De documenten die wij hiervoor nodig hebben zijn betalende documenten.

 • Registratie

Bij registratie van je hond of kat zijn wij verplicht uw registratienummer door te geven aan DogID/CatID.

Dit geeft u de mogelijkheid om achteraf zelf met uw identiteitskaart wijzigingen (zoals adres, tel.nr.) aan te brengen.

Chip?

De eerste dagen 

Bereid de komst van jouw pup voor. Schaf een binnenhuiskenneltje aan, dit is werkelijk een prachtig iets. Lees eerst iets over pups en schrijf je in in een hondenschool. Zo steek je al van alles op alvorens je hem gaat halen. Maak dat de persoon die het meest met hem bezig zal zijn, hem op de schoot heeft bij zijn eerste rit. Vraag een doek mee van de fokker die bij de pups gelegen heeft voor de eerste dagen bij hem in zijn kenneltje te leggen.

De periode tussen 8 en 16 weken zijn zeer tekenend voor de rest van zijn leven. Daarom is het zeer belangrijk dat je weloverwogen met hem bezig bent. Er is zoveel te leren op deze leeftijd en dit gaat zo eenvoudig. Niet opspringen is één van de mooiste voorbeelden. Leer hem dat nu en geniet ervan de rest van zijn leven. Het loslopen start je het moment dat je je pup in huis haalt. Deze leergierige periode is zo voorbij!!! Profiteer ervan.

Zindelijk maken

Een pup kan vaak nog niet de ganse nacht zijn plasje ophouden, wees dus niet te streng voor de ongelukjes ’s nachts. Overdag moet de pup om de paar uur worden uitgelaten (zeker als hij wakker wordt na een dutje en als hij gegeten heeft).

Doet hij braaf buiten een plasje, prijs hem dan uitbundig (met de stem, een spelletje en/of een koekje). Betrap je hem binnen, verhef even de stem en zet hem buiten, doet hij daar verder, beloon hem.

Inentingen

Op 6 weken: een puppyspuitje (hondenziekte en kattenziekte) bij de fokker

Op 9 weken: de eerste definitieve inenting (hondenziekte, kattenziekte, besmettelijke leverziekte en rattenziekte). Een vaccinatie tegen kennelhoest wordt zeker aangeraden als de hond naar de hondenschool, kennel of op wandeling gaat. Deze vaccinatie wordt gegeven dmv druppels in de neus en is na 4-5 dagen goed voor 1 jaar.

Op 12 weken: De tweede definitieve inenting, nl herhaling van hondenziekte, kattenziekte, besmettelijke leverziekte, rattenziekte.

Na 1 jaar wordt de inspuiting (GROTE vaccinatie) voor hondenziekte, kattenziekte, besmettelijke leverziekte, rattenziekte herhaald, samen met een inspuiting voor kennelhoest.

De huidige vaccins tegen parvo, hondenziekte en hepatitis bieden een langere bescherming en worden slechts om de 3 jaar herhaald vanaf nu.

De inenting ( KLEINE vaccinatie) voor rattenziekte (leptospirose) en kennelhoest moet jaarlijks herhaald worden.

Huidig vaccinatie schema is dus Alternerend: groot-klein-klein.

Indien u ook graag uw hond meeneemt naar het buitenland, dient u uw hond ook te laten vaccineren tegen hondsdolheid. Dit is dan verplicht. België is vrij van razernij . Er moet dus niet meer gevaccineerd worden voor razernij als U naar de Ardennen reist .

De hondsdolheidvaccinatie is 3 jaar geldig. Ze moeten gegeven worden 21 dagen voor vertrek.

Deze vaccinatie mag ten vroegste gegeven worden op 12 weken leeftijd. Een inenting voor 12 weken is niet meer geldig sinds 2015.

Bij een drachtige teef is een herpesvaccinatie zeker geadviseerd. De 1ste vaccinatie wordt 7-10 dagen na dekking toegediend. De 2de inenting 6 weken later.

Honden die veel in contact komen met teken, kunnen ook gevaccineerd worden tegen de ziekte van Lyme. Dit kan vanaf de leeftijd van 12 weken. De eerste vaccinatie bestaat uit 2 injecties, met een interval van 3 weken. Nadien is een jaarlijkse hervaccinatie nodig.

Ontwormingen

longworm
lintworm
hartworm
giardia

Een pup moet ontwormd worden op 4, 6 en 8 weken. Nadien elke maand tot het de leeftijd van 6 maand bereikt heeft. Een volwassen hond wordt best om de 3 à 4 maanden ontwormd. Als er wormen afkomen, de behandeling herhalen na 3 weken.


Toxocara canis (hondenspoelworm) (overdraagbaar op mensen). Dit kan u herkennen aan de spaghetti-slierten in de stoelgang.
Longworm wordt verspreid door naaktslakken en hun slijmspoor. Ze tasten de longen en longslagaders van je hond aan. Onbehandeld kan uw hond hier aan sterven.
Lintworm kan u herkennen aan de rijstkorrels in de stoelgang. Uw hond raakt besmet door het eten van een besmette tussengastheer (prooi). Ook vlooien brengen lintwormen over!
Hartworm komt in het zuiden van Europa voor. Wanneer je op vakantie gaat naar het Zuiden en je hond meeneemt, ontworm hem dan volgens het schema van je dierenarts. De hartworm tast het hart van je hond aan en kan dodelijk zijn.
Giardia is een andere parasiet (geen worm) waar je voor moet oppassen. Het is een veelvoorkomende parasiet die bij honden, maar ook bij mensen (!), langdurig diarree kan veroorzaken.

toxocara-canis

Verspreiden de parasiet en worden mogelijk ziek.

Verspreiden de parasiet niet, maar worden mogelijk wel ziek.

Vlooien- en tekenpreventie

Een vlooien- tekenproduct moet gegeven worden eens het wat warmer wordt. Het vlooienseizoen piekt in juli, augustus en september, het tekenseizoen loopt van maart tot september. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw hond te beschermen tegen vlooien en teken. Zo zijn er pipetjes voor in de hals, welke één keer per maand worden toegediend. Tegenwoordig bestaan er ook tabletten die een zeer goede bescherming geven tegen vlooien en teken. Een vlooien-en tekenband kan uw hond een bescherming geven van 7-8 maanden.

Zelfs al gebruikt U een afdoend product , is het aan te raden elke dag de hond te controleren op teken en ze te verwijderen met een tekentang (de teek nooit "verdoven" met ether). Zo is de kans op besmetting met overdraagbare ziekten ( babesia en Lyme ) kleiner!

Met de hond naar het buitenland 

Reizen binnen Europa

Vanaf 1 januari 2012 verandert de wetgeving voor het reizen met gezelschapsdieren naar het buitenland ivm vaccinatie tegen hondsdolheid:

1)    Zweden

 • a. U hoeft geen bloedonderzoek meer voor te leggen dat bewijst dat uw huisdier immuun is tegen hondsdolheid.
 • b. De verplichte vaccinatie blijft wel en moet minimaal 21 dagen voor de reis gebeuren (bij eerste vaccinatie).
 • c. De behandeling tegen teken en de worm Echinococcus is niet meer verplicht.

2)    Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland of Malta

 • a. U hoeft geen bloedonderzoek meer voor te leggen dat bewijst dat uw huisdier immuun is tegen hondsdolheid.
 • b. De verplichte vaccinatie blijft wel en moet minimaal 21 dagen voor de reis gebeuren (bij eerste vaccinatie).
 • c. Een behandeling tegen teken is niet meer verplicht, de behandeling tegen de worm Echinococcus blijft wel verplicht en moet door de dierenarts genoteerd worden in het paspoort. Deze behandeling moet tussen de 1 en 5 dagen voor aankomst in het land gebeuren.

De chip is sinds 3 juli 2010 verplicht als identificatiemiddel, maar tatoeages geplaatst voor deze datum gelden nog. Voor het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta geldt enkel en alleen de chip als identificatie. De hond moet beschikken over een Europees paspoort. Daarnaast zijn de gewone vaccinaties ook nodig. Als u reist met vijf of meer dieren, moeten die onderworpen worden aan een klinisch onderzoek. Verder moet het paspoort aangevuld worden met een bijkomend certificaat, dat wordt gegeven door de Provinciale Controle Eenheid van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).

Reizen buiten Europa

Neem contact op met het consulaat van het desbetreffende land om te informeren naar de voorbereidingen (inentingen, papieren,...) die moeten worden getroffen.

Preventie voor hartworm, leishmania en babesia

Als u naar een warm land reist, dan beschermt u de hond best tegen hartworm, leishmania en babesia. Dit gebeurt met een pipetje in de hals, een tablet of een aangepaste halsband. Aan te raden is de hond elke dag te controleren op teken en ze te verwijderen. Nooit de teek verdoven met ether. Meer informatie kunt u bekomen bij de dierenarts.

Nieuwe regeling december 2014:

Heel even kort op een rijtje ivm de invoer van buitenlandse pups:

- De (Europese) wetgeving zegt: alle pups moeten, vooraleer ze een grens overgaan, gevaccineerd worden tegen rabiës op een leeftijd van minstens 12 weken, waarna ze 3 weken moeten wachten vooraleer ze mogen reizen.

- Daarnaast hebben Belgische dierenartsen een meldingsplicht: onregelmatigheden bij reizende dieren moeten door de dierenarts onder bepaalde omstandigheden gemeld worden, met name als het dier uit een land komt dat niet op de 'veilige lijst' staat, en als de onregelmatigheid minder dan 6 maand geleden gebeurd is.

Deze meldingsplicht is geen aanpassing van de wetgeving.

Het is geen vrijgeleide om een jongere en/of niet gevaccineerde pup te halen in de ons omringende landen.

Bron (pdf):

www.favv-afsca.be/…/2015-02-11_OB_honden_katten_fretten

www.favv-afsca.be/…/Landendievrijzijnvanhondsdolheid…

Deze website maakt gebruik van cookies. Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.

OK