Dier&Dorp Blog - Praktijk gevalletjes

Anker-Blog-Art-1

Het raadsel van Browny en Ginger

Twee jonge vrolijke Visla’s komen mijn kabinet binnen, twee teefjes, geen familie van mekaar maar wel met dezelfde klachten. Beiden hebben ze sinds een paar weken een rode buik en roodheid in de oksels en in de liezen…en ze hebben allebei jeuk.

De huid wordt onderzocht en er worden staaltjes genomen voor onder de microscoop. Alles wijst op een acute allergische reactie.

Er is dus iets nieuw in huis waar de honden mee in contact komen waar ze niet tegen kunnen. Een nieuw dekentje? Een nieuw waspoeder/wasverzachter? Na een lang gesprek merkt de eigenaar plots op dat er sinds een paar weken een nieuw schapenvelletje in de zetel ligt…waar de honden graag op liggen. De oplossing was deze keer dus erg gemakkelijk…het schapenvelletje werd weggelegd en het probleem loste vanzelf op…

Anker-Blog-Art-2

Ben, een Yorkshire met een probleem…

We hebben verschillende hondenkapsalons die huidproblemen naar ons doorsturen. Op een avond kregen we telefoon voor Ben, een Yorkshire van een kranig oud vrouwtje, die bij de kapper zat en blijkbaar zware huidproblemen had. De dierenarts wist niet wat het was en het werd steeds maar ergers.

En wat zag dit hondje er ook uit! Helemaal onder de schilfers, wondjes, stilletjes en ziek.

Na een uitgebreid algemeen en dermatologisch onderzoek, volgde een microscopisch onderzoek van zijn haren. Onder de microscoop waren schimmelsporen te zien. Een schimmelcultuur bevestigde ons vermoeden…dit hondje had een zware veralgemeende schimmelinfectie.

Alle medicatie die hij tot nu toe kreeg, werd gestopt en een anti-schimmelbehandeling werd ingezet. Hij mocht ook elke week langs de kapper voor een extra wasbeurt met een goede schimmelwerende shampoo.

Ben bijzonder goed op deze therapie en een paar maanden later was hij al veel beter en vooral veel levendiger!

Nota van de dierenarts: Yorkshire terriërs zijn veel gevoeliger aan schimmelinfecties (dermatophytose) dan andere rassen en gaan dan ook vaak zwaardere symptomen vertonen dan een ander ras. Bij andere rassen blijven de letsels meestal beperkt tot één of meerdere ‘katrienenwielen’ (kale, schilferige plekken) die na verloop van tijd vanzelf weer weggaan. Bij Ben verspreidde de schimmel over zijn hele lichaam en zou zonder behandeling niet vanzelf genezen.

Anker-Blog-Art-3

Indy en haar pups

Donderdag kwam een klein zwart teefje het consult binnengewandeld. 

Ze waggelde een beetje want was op het einde van haar dracht en kreeg het een beetje benauwd door de massa pups die op haar middenrif duwden. 

We namen een RX om te kijken of we het aantal pups dat ze droeg konden bepalen. Een beetje twijfelachtig dachten we aan vijf pups. 

Voor de zekerheid werd het hondje de volgende dag door een collega met een echo gecontroleerd. 

Alle pups bleken in orde te zijn en ze waren klaar om te komen. 

Maar de collega twijfelde of het wel verstandig was de teef  het weekend in te laten gaan en deze bevalling alleen te laten doen.  

Er kon steeds een dood pupje tussen zitten dat de rest van de bevalling tegen hield en de resterende pups zou verhinderen levend op de wereld te komen. 

Dus werd besloten tot een keizersnede. 

De hond werd onder anesthesie gebracht en via een keizersnede kwamen niet vijf maar zes gezonde pups ter wereld. 

Het teefje werd goed wakker en vond het eerste contact met de pups heel verwarrend. 

Alsof ze wou zeggen: "ik weet niet waar ze vandaan komen maar ze zijn niet van mij".  

Gelukkig duurde deze fazen van ontkenning slechts kort en intussen doen mama en puppy' s het opperbest.

Anker-Blog-Art-4

Dotje en haar groeiende tandjes

Op onze praktijk zien we vaak konijntjes langskomen met de klacht dat ze niet willen/kunnen eten. Een vaak voorkomend probleem waar we gelukkig wel iets aan kunnen doen. Wat is namelijk meestal de reden dat ze niet willen eten? De tanden. Tanden van konijnen groeien hun hele leven lang door. Dwz dat ze deze op een natuurlijke manier moeten kunnen afslijten wat niet altijd zo evident is.

In de natuur knaagt een konijntje bijna de hele dag door: aan takken, kruiden, grassen, enzovoort. Omwille van de korrelvoeding die we onze konijnen geven, kan het zijn dat dit knagend mechanisme wat afzwakt. Vandaar dat het ook heel belangrijk is om uw springerig vriendje ad libitum hooi te geven, groenten en slechts een soeplepel per dag van de korrelvoeding.

Echter, in de praktijk is dit niet altijd gemakkelijk: het konijntje eet liever de korrel, wil het hooi niet, is kieskeurig in de groentjes,… . Zodoende komen we tot het resultaat dat de tandjes doorgroeien waardoor er tandpunten kunnen ontstaan aan de kiezen. Deze tandpunten zorgen voor een pijnlijk gevoel bij het kauwen. Ze wrijven namelijk over de wang of tegen de tong aan wat een uiterst onaangenaam gevoel met zich meebrengt. Zo erg zelfs dat het konijn amper tot niets meer eet.

Het spijsverteringsstelsel van een konijn is heel gevoelig en moet steeds in beweging blijven. Wanneer het konijntje niet wil/kan eten, valt dit stil wat wetenschappelijk darmstase genoemd wordt. Dit is zeer ernstig! Wacht dus zeker niet te lang als u ziet dat uw lieftallig diertje niet meer eet!

We kunnen de tandpunten onder volledige verdoving verwijderen zodat uw favoriete huisdiertje weer pijnloos kan eten. Dotje is hier een perfecte voorbeeld van! Dit konijntje zien we regelmatig bij ons op de praktijk met hetzelfde probleem. Gelukkig is nu alles weer in orde!

Anker-Blog-top

facebook0

Flickr1

arrowup