Afspraken 

En 

Praktische zaken

Afspraak voor een consult

We werken enkel op afspraak. Dit heeft tal van voordelen zowel voor U als voor uw huisdier. U hoeft niet lang te wachten en vermijdt een overvolle wachtkamer wat zonder twijfel veel minder stresserend is voor u en uw huisdier. Ook kan er eventueel wat meer tijd voorzien worden voor bijkomende onderzoeken indien nodig.


Een afspraak maakt u best online of telefonisch, 015/51.39.99 of bij onze assistenten aan de balie.


Als U een voorkeur hebt voor diegene die uw huisdier behandelt, Patsy, Nancy, Yolanne of Sandra houden wij daar graag, in de mate van het mogelijke, rekening mee. Laat het ons gerust weten.


Het is ook altijd een goed idee om met een puppy of kitten op een eerste ‘zonder prikjes’-visite te komen. Gewoon ter controle, om eens kennis te maken. Zo zijn ook volgende bezoeken een beetje minder stressvol voor uw huisdier.


Wij raden aan om het probleem bij uw huisdier zo goed mogelijk uit te leggen zodat wij kunnen inschatten of er RX-foto’s of Echo onderzoek aan te pas zullen komen of niet. Op die manier kunnen we voldoende tijd voorzien aangezien we toch gauw een half uur nodig hebben voor de bijkomende onderzoeken.


Voor het ophalen van medicatie of voeding zijn wij doorlopend open van 9u tot 18.30u op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag. Donderdag van 9u tot 19u15 en zaterdag van 9u tot 12u. Wilt u zeker zijn dat het bestelde/gewenste product binnen is, kunt u steeds op voorhand even bellen. Wij leggen het dan graag voor u opzij.

Afspraken

Op onze praktijk kan u ook terecht voor verschillende operaties bij uw lieftallig huisdier.

Voor vele eigenaars betekent een operatie van hun huisdier een heleboel stress.

Door een goede voorlichting kan een deel van de ongerustheid misschien verminderd worden… Het is natuurlijk ook de soort van ingreep, de algemene toestand en leeftijd van uw dier die bepalend zullen zijn voor het verloop van de operatie. Het is dan ook van groot belang dat uw huisdier in een zo goed mogelijke gezondheidstoestand verkeert.

De operaties gebeuren meestal ‘ s morgens. De dag en het uur worden steeds op voorhand besproken. Alle standaardingrepen (castraties en sterilisaties van honden en katten, huidgezwelletjes wegnemen, melkkliergezwellen, baarmoederontstekingen en keizersneden) worden bij ons in de praktijk uitgevoerd.

Even belangrijk is de tandverzorging. Het reinigen van het gebit en de mond wordt ook onder algemene anesthesie gedaan.

Voor de meer gespecialiseerde ingrepen verwijzen wij door naar een dierenkliniek en gespecialiseerde collega’s.


Nuchter houden

De hond : Het best is dat U de hond minstens 12 u nuchter houdt. Dit betekent daags voordien mag U hem nog eten geven tot 18.00u. Daarna niets meer. Wij raden aan het water steeds te laten staan.

De kat : Bij katten is het niet zo eenvoudig om hen nuchter te houden. Hier mag U het eten laten staan tot U gaat slapen. Neem dan al het voedsel weg maar laat het water steeds staan.


Uitlaten

De hond : Maak steeds dat de hond goed uitgelaten is, voor hij komt. Na de operatie is het soms pijnlijk om te ontlasten, het bemoeilijkt dikwijls bepaalde buikoperaties en is zeker niet hygiënisch wanneer de hond moet ontlasten als hij ontwaakt in zijn hokje. Zorg ervoor dat je hond goed uitgeborsteld is. En dat hij regelmatig ontwormd en ontvlooid is.

De kat : Voorzie, zeker voor buitenkatten, die plots een nachtje binnengehouden worden, een degelijk kattenbakje waar ze hun behoeften kunnen doen. Wanneer er een vroegcastratie of -sterilisatie uitgevoerd wordt bij jonge poezen, dan mogen ze echter niet echt nuchter zijn en moeten ze minimum 1 kilo wegen.

De knagertjes : Konijnen, cavia’s,… moeten blijven eten tot aan de geplande operatie. Deze mogen absoluut NIET nuchter gehouden worden. Wij vragen dan ook om beetje eten mee te geven als u uw knagertje bij ons binnenbrengt, zodat we ze na de operatie direct eten kunnen aanbieden. 


De anesthesie

De hond : Nadat we de hond gewogen hebben en zijn hartje gecontroleerd hebben, plaatsen we bij hem een katheter in de voorpoot. Hiervoor dienen we een klein beetje haren weg te scheren zodat we de huid goed kunnen ontsmetten. Via deze katheter krijgt uw hond allereerst een kalmeerspuitje en nadien een slaapmiddel toegediend. Naargelang de ouderdom en de toestand van het dier kan de anesthesie iets verschillen. 

Probeer zelf rustig te blijven bij het plaatsen van de katheter, zo zet u uw schrik niet over op uw huisdier, leidt hem zoveel mogelijk af, wriemel wat door zijn vacht en probeer zijn aandacht bij u te houden. Het is niet abnormaal de ze braken van het verdovingsproduct. De oogjes blijven open.

Eens de hond slaapt, kunt u rustig vertrekken. Zo geeft u ons de kans om verdere voorbereidingen te treffen om de hond veilig in slaap te houden en de operatie vlot te starten.

Wat houden deze voorbereidingen juist in? Via de geplaatste katheter krijgt uw hond, voor het starten van de ingreep, pijnmedicatie toegediend en wordt er een infuus aangekoppeld. Met behulp van het infuus krijgt onze patiënt tijdens de gehele ingreep vocht toegediend. Deze houdt de bloeddruk op peil en mogelijks vochtverlies tijdens de operatie wordt hierdoor gecompenseerd. 

NIEUW: Sinds kort hebben we een eigen bloedanalysetoestel. Hierdoor kunnen we nu ook een pre-anesthetisch bloedonderzoek aanbieden. Dit is zeker een meerwaarde aangezien we zo meer kans hebben om anesthetische/chirurgische complicaties te vermijden. 

Om uw hond tijdens de operatie goed in slaap te houden plaatsen wij een tracheotube. Langs deze weg krijgt uw hond zowel slaapgas als zuurstof. Ook wordt uw huisdier constant gemonitord tijdens de operatie. Via de monitor hebben we constant zicht op verschillende paramaters: hartslag, EKG, ademfrequentie, zuurstofgehalte in bloed,… Mocht er bij een of enkele van deze parameters iets abnormaal zijn dan zal de monitor dit aangeven mbv een alarm. Na de operatie gaan ze naar hospitalisatieruimte waar ze in een lekker warm hokje rustig kunnen wakker worden.

Indien u dat wenst, bellen wij u na de operatie even op om te vertellen hoe alles verlopen is. Meestal houden we uw hond bij tot hij volledig wakker is.

De kat : Poezen nemen we vaak gewoon aan. Poesjes blijken veel beter in slaap te vallen wanneer ze rustig in hun hokje zitten. 

De knagers : Deze nemen we ook gewoon aan. 


Het ophalen

Het uur van ophalen wordt op voorhand afgesproken. Veel operatiepatiëntjes gaan kort na de middag al naar huis. De dieren die een meer ingrijpende operatie ondergaan, moeten soms wat langer blijven.


De naverzorging

Voor we aan de operatie beginnen krijgen alle dieren steeds een pijnstiller en een antibiotica spuitje. De wonden worden meestal inwendig genaaid met verteerbare draad. Zodat U niet terug moet komen om draadjes te laten verwijderen. Sommige operatiepatiëntjes zien we toch graag achteraf nog eens terug. U mag één tot twee maal daags de wonde ontsmetten met isobetadine. Bij sterilisatie en castratie is het heel belangrijk om de voeding aan te passen, aangezien er nu andere noden zullen zijn voor het lichaam. 

Sofie en Elise, onze assistentes leggen heel graag uit welke valkuilen U best vermijdt en aan wat de voeding nu moet voldoen.

Afspraak voor een operatie

Afspraak maken voor Echo

Onze praktijk beschikt ook over een ECHO toestel.


Heel belangrijk voor een echo onderzoek, is dat je huisdier nuchter is. 


Dit geeft een veel beter beeld.


De honden of poezen worden op hun rug in een speciaal kussen gelegd. De buik wordt kaal geschoren. Een echo onderzoek neemt algauw drie kwartier in beslag. Best voorkomen dat je hond of poes leeggeplast is. Urine geeft een mooi contrast en zodoende een betere beeldvorming.


Bij poezen en teefjes kunnen we nu gemakkelijk onder echo begeleiding de blaas aanprikken en zodoende “steriele” urine opvangen, wat beter is ivm cultuur onderzoek van de urine. De honden en de poezen laten dit heel gemakkelijk wakker doen. En dit duurt echt niet lang. 


Dikwijls is het echo onderzoek een aanvullend onderzoek, bij een bloedonderzoek en RX onderzoek. Dat ons meer informatie geeft om tot een einddiagnose te komen.

Afspraken voor Rx foto’s en officiële heup-foto’s

Onze praktijk beschikt over een RX toestel.


Voor het nemen van RX foto’s van uw huisdier zullen we, indien nodig, uw hulp even inroepen. We vragen dan om uw huisdier mee vast te houden. Mochten de dieren te onrustig zijn, zullen deze lichtjes gesedeerd worden alvorens de foto te nemen. De genomen foto’s worden opgeslagen op een cassette, welke daarna worden ontwikkeld.


Onze praktijk beschikt ook over een digitaal RX ontwikkelaar! Deze ontwikkelt de foto’s zeer snel met hoge kwaliteit. Vorig Jaar hebben we een nieuw programma geïnstalleerd zodat de kwaliteit van ontwikkeling nog beter is.Na enkele seconden hebben we reeds de resultaten beschikbaar op de computer.


Om onszelf te beschermen tegen de straling dragen we tijdens nemen van de foto’s een loden schort. Kinderen en/of mama’s in spe moeten dan even achter het hoekje wachten.


We maken ook officiële heup- en elleboogfoto’s voor de KMSH. Mocht u hier graag gebruik van maken, vermeld dit dan zeker bij het maken van uw afspraak, zodat wij de nodige tijd hiervoor kunnen voorzien. Denk er ook aan om de stamboom van uw huisdier mee te brengen! Officiële foto’s nemen gemakkelijk een uur in beslag.


Zeker bij de officiële, maar soms ook bij andere RX-foto’s is het nodig om uw dier (lichtjes) te sederen. Houdt uw dier hiervoor nuchter!


Jaarlijks wordt ons RX toestel nagekeken en gecontroleerd door Techni- test vzw!!

Deze is veilig bevonden.

Huidonderzoeken 

Een eerste huidconsult kan al gauw een uurtje in beslag nemen. Leg aan de telefoon dus steeds goed uit of het gaat over een langdurend probleem, eventueel voorgaande onderzoeken, welke symptomen u ziet enzovoort. Op basis hiervan kunnen wij voldoende tijd voor u inplannen. 


Enkele tips als u komt voor een huidprobleem:

  • Voorzie zelf voldoende tijd (met een eerste huidconsult zijn we toch snel een uur bezig!).
  • Was het dier NIET de dagen voor u naar de praktijk komt !
  • Breng alles mee van medicatie dat het dier al gehad heeft en eventuele uitslagen van voorgaande onderzoeken.
  • Ook de voeding kan belangrijk zijn. Kent u het merk en de soort?
  • Hou er rekening mee dat vele huidproblemen niet na 1 visite opgelost zijn. De zoektocht naar de oorzaak van het probleem kan wel even in beslag nemen. Eens we de ziekte geïdentificeerd hebben, zullen we samen met u de verschillende behandelingsmogelijkheden overlopen en de beste behandeling voor uw huisdier selecteren.

Pet Fit programma

Is je hond of kat te dik, dan is het nu het uitgelezen moment om hem/haar te verwennen met een ‘Actiever, Gezonder maar vooral een Gelukkiger Leven’


De persoonlijke BMI wordt berekend. Een aangepast voedingsprogramma wordt opgezet. We zien je nog drie maal terug voor een gewichtscontrole. Je krijgt heel veel tips mee, hoe je de beweging kan opvoeren. Want beweging is de helft van het succes. 


Dit maakt je huisdier ook echt gelukkiger!

Vermageren vraagt zowel van jou als je huisdier enige inzet. Hierin ondersteunen we jou, gedurende de vooropgestelde periode. Je kan bij Sofie steeds terecht met alle vragen en om de 4 weken is er een uitgebreide gewichtscontrole op de praktijk. 


Fysisch wordt je huisdier er beter mee en zal langer leven. Maar psychisch zal je zien dat je een veel Gelukkigere Kameraad zal hebben. 


Aarzel niet en schrijf jullie nu in bij Sofie!

Praktische zaken

Onze praktijk beschikt over een uitgebreide stock aan producten. 

- ontworming

- anti- vlooien en tekenproducten

- shampoo

- tandpasta

- medicatie

-… 


U kan tijdens onze openingsuren steeds binnenspringen voor het ophalen van bovengenoemde producten. Onze assistenten helpen u graag verder aan de balie. 


U kan bij ons ook steeds terecht voor onderhouds- en dieetvoeding. Hiervan hebben we ook een kleine stock. Echter, niet alles kunnen we in voorraad houden, dus de voeding kan u beter op voorhand eerst bestellen. Dit kan telefonisch (015/51.39.99) of via email (info@dierendorp.be).


Naast de voeding zijn de meeste andere producten steeds voorradig. Heeft u een welbepaald product nodig dat we niet in onze stock hebben, kan dit steeds voor u besteld worden.

Om te vermijden dat je met lege handen naar huis moet, kan je steeds op voorhand bellen om te informeren of datgene dat je nodig hebt in stock is. We kunnen dan deze voor u opzij zetten. 

  • De leveringen komen elke weekdag toe.
  • De bestelde producten kunnen afgehaald worden op de praktijk; maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 9u-18u30, donderdag tussen 9u-19u15 of zaterdag tussen 9 - 12u.
  • Het kan altijd zijn dat de groothandel uw bestelde product niet in voorraad had en het dus niet geleverd werd. Vaak komt het dan mee met een volgende zending. Wilt u zeker zijn dat het bestelde product aangekomen is op de praktijk, bel dan even op voorhand.
  • Bij niet afhalen van de bestelde producten zal u een vergoeding worden aangerekend.

Ophalen medicatie, voeding en verzorgingsproducten

Uitlenen van kattenkooi/ bench

Wenst u gebruik te maken van één van onze kattenkooitjes voor een visite met uw poes dan kan u die steeds komen ophalen tijdens de afspraken. We zetten ze dan klaar aan de balie zodat U ze gewoon hoeft op te pikken. Breng ze nadien wel zo snel mogelijk terug want ze worden door ons alle dagen gebruikt!

Ook de dieren die een langdurige hokrust nodig hebben, kunnen wij verder helpen. U kan bij ons een bench lenen. We vragen zowel voor een kattenkooi als een bench een waarborg die u terug krijgt wanneer u deze weer inlevert. Vraag er gerust naar!

Wat in het Weekend en op feestdagen? 

In het weekend en op feestdagen is er een WEEKEND WACHT voorzien, zo kan u steeds geholpen worden bij noodgevallen.

De wachtdienst gaat in vanaf zaterdagmiddag 11.30 u en loopt tot maandagmorgen 8.00 u.


U kan op het antwoordapparaat horen welke collega van wacht is en ook het desbetreffende telefoonnummer. Deze gegevens worden ook aan de voordeur opgehangen.

Maandagmorgen worden wij door de collega op de hoogte gebracht zodat wij, indien nodig, voor verdere opvolging kunnen zorgen.


Tijdens de week is er ’s avonds ook een wachtdienst voorzien. Wie er dan van wacht is, krijgt u te horen op ons antwoordapparaat.

Telefonisch consult

U kan ons steeds bellen om inlichtingen of informatie te vragen. Een diagnose stellen via de telefoon is vaak zeer moeilijk en, indien wij het nodig achten,  zal u dan ook het advies krijgen om een afspraak te maken en langs te komen.


Voor labo-uitslagen zullen wij u zelf opbellen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.

OK