De juiste Voeding

Onderhoudsvoeding

Wij kunnen u als praktijk een hoogwaardige onderhoudsvoeding van
Hill’s VetEssentials aanbieden.
Deze zeer goed uitgebalanceerde voeding komt tegemoet aan 5 essentiële gezondheidsbehoeften van uw huisdier.
1. Goede tandverzorging door opbouw van tandplak en tandsteen te verminderen.
2. Helpt een optimaal lichaamsgewicht behouden.
3. Een goede spijsvertering.
4. Gezonde huid.
5. Goed voor de gewrichten hond)/ helpt urinewegen gezond te houden (kat)
Bovenal is het een zéér smakelijke voeding. We hebben deze voeding zelf getest bij ons huisdieren en ze waren er allemaal weg van :-).
Kom gerust eens langs en dan helpen we u graag verder.

Medische voeding

Onze praktijk beschikt ook over een gamma dieetvoedingen die als onderdeel van een behandeling kunnen worden voorgeschreven. Zo hebben we voeding voor nierpatienten, dieren met overgewicht, allergiepatienten,…

Honden en katten met overgewicht kunnen op vermageringsvoeding gezet worden. Deze voeding bevat alles om uw huisdier het nodige gewicht te doen verliezen en achteraf zijn/haar optimale gewicht te behouden. Het hongergevoel wordt onder controle gehouden en tussen de maaltijden geeft het een verzadigd gevoel.

Mocht uw huisdier kampen met een allergie kan deze ook voortgeholpen worden met ons gamma hypoallergene voedingen. Ook allerlei snacks, met telkens een specifieke eiwitbron, kunnen wij u aanbieden.

Bij oudere katten zien we vaak nierinsufficiëntie optreden. Mocht dit na een bloedonderzoek vastgesteld worden zal aanpassing van de voeding een onderdeel zijn van de behandeling. Er wordt een nierdieet opgestart, welke levenslang zal worden gegeven. In deze voeding is aantal eiwitten en fosforgehalte gereduceerd, om zo de nieren te ontlasten.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van mogelijke dieetvoedingen die opgestart kunnen worden.

Vraag ons gerust voor meer informatie.

NIEUW Onderhoudsvoeding Calibra

Calibra onderhoudsvoeding is nieuw op de markt en heeft een nooit eerder geëvenaarde prijs-kwaliteitsverhouding. Dit door de bewuste keuze van de fabrikant om geen dure marketing te voeren maar puur te investeren in de voeding zelf. Er wordt gebruik gemaakt van kwaliteitsvolle, hypoallergene ingrediënten.

Naast de basis-ingrediënten, bevatten deze voeders ook tal van interessante toevoegingen:

* Zeewier (anti-oxidantia, ondersteunen immuunsysteem)

* Extracten van sinaas, rozemarijn, thijm en peterselie (ondersteunen immuunsysteem)

* Yucca extract (verbeteren spijsverteringsstelsel)

* Chondroïtine-sulfaat (ondersteunen en herstellen kraakbeen in de gewrichten)

* Zink (ondersteunen huid- en vachtkwaliteit)

* Betaglucanen, fructo-oligosaccariden,…

item6

Medische informatie

 

Osteopathie en accupunctuur bij honden en katten

OsthepatieKrispraktijk

Hoeveel mensen zijn er niet gebaat met osteopathie en accupunctuur? Bij honden en katten is dit eveneens zo. 

Maandelijks komt er op onze praktijk een dierenarts-osteopaat, Kris De Ceulaer, langs.  Op een zachte manier behandelt zij honden en katten met een combinatie van osteopathie en accupunctuur. U kan steeds bij ons een afspraak maken. 

Honden hebben meer rugproblemen dan wat men op het eerste zicht zou denken. Soms komt dit doordat er hoge fysische eisen worden gesteld, soms omdat de hond stressgevoelig is en daarom de rug opspant. Als de hond rugpijn heeft, is dit moeilijk te zien. In de praktijk komt het af en toe voor dat honden worden aangeboden met vage problemen zoals manken maar dat er niets gevonden wordt na orthopedisch en/of radiografisch onderzoek. Of ook dat er een ‘verschot’ in de rug lijkt te zijn dat niet reageert op een behandeling met medicijnen. Deze honden kunnen zeer goed reageren op een (ondersteunende) osteopathische behandeling.

Meer evidente klachten die op rugproblemen kunnen wijzen zijn:

• Moeilijk trappen op- of afgaan

• Pijn als je aan de rug komt of als je de hond borstelt

• Moeilijk of niet meer in de auto springen

• De nek niet meer of moeilijk willen plooien

• Hindernissen weigeren in agility (zonder aanwijsbare reden)

• De rug van uw hond staat bol of krom naar 1 zijde

Minder evidente klachten zoals een passievere hond of oudere honden die moeilijk door de achterpoten kunnen buigen omdat de rug niet meer meebuigt, kunnen ook wijzen op een rugprobleem en kunnen door een osteopathische behandeling sterk verbeterd worden.

Het doel van osteopathie is om met verscheidene manuele technieken (ontspanningstechnieken, massage, manipulatie,…) de structuren die lijden onder stress (zowel in de rug als in de buik) te ontspannen en weer beweeglijk te maken.

Hoe gaat een osteopathische behandeling in zijn werk? Uw dier wordt volledig onderzocht. Na het onderzoek wordt het systematisch behandeld zodat alle spanningen en bewegingsbeperkingen opgelost zijn. Het is mogelijk dat er een tweede behandeling nodig is na enkele weken. Bij ingrijpende problemen moet uw dier 3 - 5 dagen na de behandeling het rustig aan doen zodat hij zich niet terug forceert.

Heeft u nog meer vragen, of vermoedt u dat uw dier rugproblemen heeft, vraag gerust meer informatie bij ons op de praktijk. 

Labo onderzoek

IMG1

Wij werken met het AML (Algemeen Medisch Lab) van Antwerpen. Merendeel van ons bloed en urine testen gaan daar naar toe. Wanneer de stalen hier kunnen opgehaald worden tussen 13.00 – 14.00 u hebben we de uitslag diezelfde avond nog en mag U ons contacteren tussen 18.00 – 19.00u. Sommige testen duren iets langer. Bloed nemen we liefst nuchter af, ttz 12.00 uur niet gegeten maar drinken mag wel.

Het binnenbrengen van mest of urine staaltjes kan tussen 9-18.30u.  Ze mogen ook gedeponeerd worden in het kastje onder de brievenbus aan de gele praktijk. Een telefoontje om ons hierover te informeren is dan wel aangeraden.

Anker-vaccinatie

Vaccinatie algemeen

Nieuw Vaccinatieprotocol voor hond en kat

Al enige tijd staat het het huidige vaccinatiebeleid ter discussie.

Is jaarlijkse vaccinatie echt nodig? JA, maar uit allerlei onderzoeken is er nu wel gebleken dat de werkzaamheid van bepaalde vaccins wel langduriger is dan in eerste instantie werd aangenomen. We hoeven echter niet meer elk jaar alle antigenen toe te dienen. Aangezien wij niet onnodig willen vaccineren, hebben wij beslist om ons vaccinatieschema aan te passen.
Lees meer ...

Waarom uw hond vaccineren?

Honden dienen gevaccineerd te worden om goede bescherming te bieden tegen verschillende ziekten.

Na de geboorte krijgen pups via moedermelk antistoffen om zo immuniteit op te bouwen. Deze wordt de maternale immuniteit genoemd. De antistoffen die hiermee worden opgebouwd bieden slechts een tijdelijke bescherming aan de pups. Na het spenen zal deze maternale immuniteit afnemen en wordt uw pup opnieuw gevoelig voor ziektes. Vandaar is het noodzakelijk dat er een actieve immuniteit wordt opgebouwd, welke gebeurt dmv. vaccinatie.

In begin dient je pup kort na elkaar gevaccineerd te worden. Deze basisvaccinatie bestaat uit 3 vaccinaties, welke worden gegeven op leeftijd van 6, 9 en 12 w.

Vaccinatieschema PUP:

6 w: puppy inenting tegen Hondenziekte en Parvovirose

9 w: inenting tegen Parvovirose, Hondenziekte, Rattenziekte, Hepatitis en Kennelhoest (ovv neusdruppels)

12w: herhalingsinenting tegen Parvovirose, Rattenziekte, Hondenziekte, Hepatitis.

Waarom je pup 3x vaccineren?

- immuunsysteem is nog niet volledig ontwikkeld op deze jonge leeftijd.

- de maternale immuniteit zal interfereren met het opbouwen van actieve immuniteit waardoor een goede immuniteit in gedrang kan komen.

Conclusie: de eerste vaccinaties bieden wel al bescherming, maar geven nog geen volledige, langdurige immuniteit.

Na de laatste vaccinatie op 12w is je pup volledig beschermd. Vanaf die leeftijd wordt er jaarlijks een hervaccinatie gegeven.

Waarom jaarlijks hervaccineren?

De immuniteit van je hond moet opnieuw gestimuleerd worden, want de antistoffen nemen na een jaar af.

Hier bijkomend is het natuurlijk ook goed meegenomen om je trouwe viervoeter ineens een volledige check up te laten ondergaan.

Wat is er nu NIEUW in ons vaccinatiebeleid?

De huidige vaccins tegen rattenziekte en kennelhoest geven een bescherming van 12 maanden, vandaar dat jaarlijkse hervaccinatie nodig is.

De vaccinatie tegen parvovirose, hondenziekte en hepatitis biedt een langere bescherming en wordt dus slechts om de 2 jaar ingeënt.

Wat wil dit concreet zeggen?

Dier&Dorp gaat vanaf januari 2016 van start met een alternerend vaccinatieschema met grote en kleine vaccinaties.

Vaccinatieschema VOLWASSEN HOND:

1ste jaar: grote vaccinatie: parvo, hondenziekte, hepatitis, rattenziekte en kennelhoest

2de jaar: kleine vaccinatie: rattenziekte en kennelhoest

3de jaar: grote vaccinatie

4de jaar: kleine vaccinatie

Dus je blijft nog jaarlijks een herinneringsbrief/ mail van ons ontvangen. Het enige verschil is dat uw hond afwisselend een groot en klein vaccinatiecocktail toegediend krijgt.

Voordeel van dit nieuw vaccinatiebeleid?

Je hond wordt nog steeds even goed beschermd als voordien, maar het kost u minder ;-)

Ook voor de kat zijn alternerend vaccinatieschema beschikbaar!!

Ook bij je kat gaan we een alternerend vaccinatieschema hanteren.

Dit om dezelfde redenen als hierboven beschreven bij de hond.

De basisvaccinatie van een kitten bestaat uit 2 vaccinaties, welke worden gegeven op de leeftijd van 9 en 12 weken.

Vaccinatieschema KITTEN:

9 w: katten en niesziekte, leucose

12w: katten en niesziekte, leucose

Leucose is ZEKER geadviseerd als jou kat ook buiten komt. Door direct contact met andere katten kan jou kat deze ziekte krijgen. (bijtwonde, via speeksel, urine,…)

De huidige vaccins tegen niesziekte en leucose geven een bescherming van 12 maanden, vandaar dat jaarlijkse hervaccinatie nodig is.

De vaccinatie tegen kattenziekte biedt een langere bescherming en wordt dus slechts om de 2 jaar gegeven.

Vaccinatieschema VOLWASSEN KAT:

1ste jaar: grote vaccinatie: katten en niesziekte (TRIcat: herpes, calici en panleukopenie), evt leucose

2de jaar: kleine vaccinatie: niesziekte , leucose

3de jaar: grote vaccinatie: katten en niesziekte ,leucose

4de jaar: kleine vaccinatie : niesziekte , leucose

Rabies

De vaccinatie zowel voor hond, kat en fret blijft 3 jaar geldig.

Dit kan gebeuren vanaf 12 weken ouderdom en moet gebeuren 3 weken voor vertrek.

Anker-Spellen

Speel-o-Theek bij Dier&Dorp

Nieuw bij Dier&Dorp: De "Speel-o-Theek", een leuke uitleendienst met puzzels voor jouw huisdier..
Lees meer ...

Waarom een spel/puzzel voor jouw hond of kat?

Daag jouw hond of kat mentaal uit door samen met haar/hem te puzzelen. Het is een mooie aanvulling op de dagdagelijkse activiteit, elke dier vindt het super en het verbetert de relatie tussen baas en dier. Puzzelen is ook ideaal voor oudere dieren die wat minder ver kunnen wandelen of honden die revalideren na een ongeluk of een zware ingreep en geen zware fysieke inspanning mogen doen. Door dit 'hersen'werk blijven ze vitaal, alert en gaan zich minder snel vervelen.

Eens jullie de puzzel vlot kunnen oplossen, kan hij ingewisseld worden voor een andere. Dat is nu net het voordeel van de speel-o-theek; puzzels zijn behoorliljk duur en gaan na een tijdje vervelen, door gebruik te maken van de uitleendienst, kunnen jullie 10 puzzels uitproberen voor een kleine bijdrage. Goed bekeken, toch?

We hebben puzzels voor grote en kleine honden, voor intelligente en iets meer onervaren honden. Uiteraard zijn we ook de katten niet vergeten! Vraag meer info over de beste puzzel voor uw huisdier aan onze medewerkers. Is een puzzel uitgeleend, dan kunt u hem altijd reserveren.

We wensen jullie veel puzzelplezier!

REGLEMENT

• Deze kaart is een 10 beurtenkaart. Hiermee kan u 10 keer een puzzel uitlenen. Voor deze kaart betaalt u € 25.

• U mag max. 2 puzzels uitlenen per beurt.

• U mag de puzzel(s) max. 1 maand bijhouden.

• Er zijn 3 moeilijkheidsgraden: gemakkelijk (geel), gemiddeld (blauw), moeilijk (rood).

• Bij te laat inleveren, rekenen wij €1 extra aan per dag.

• Mogen wij u vriendelijk verzoeken de puzzel proper terug te brengen. Sommige puzzels mogen in de vaatwasser.

• Bij ernstige schade of verlies rekenen wij u de prijs van de puzzel aan.

Gemakkelijke puzzels (geel)

Iets moeilijkere puzzels (blauw)

Moeilijk puzzels (rood)

anker-Euthanasie

Euthanasie

Welkom-anker

Het is altijd te vroeg tot het te laat is…

Euthanasie is meer dan een prik alleen…

Wanneer moet je nu juist die moeilijke beslissing nemen? Wij weten dat dit aartsmoeilijk is. Hoe moet je beslissen over het lot van je beste kameraad? Je mag, en moet zelfs, dit zeker met ons overleggen en uitleg vragen. Informeer je erover dan komt het niet als een grote overrompeling. Indien je huisdier ernstig ziek is, kan je steeds voor jezelf opmaken welke levenskwaliteit je wenst voor je huisdier. Dit is een steun naar waar je kan naar terug grijpen in moeilijke momenten. Al deze dingen zijn een eerste stapje van het afscheid nemen maar maken deel van het verwerkingsproces waar iedereen door moet. 

Wij leggen steeds alle dieren in een diepe slaap met een klein spuitje in de bil. Pas als er echt een heel diepe slaap opgetreden is, dienen we het tweede en laatste spuitje toe. Dit gaat echt heel rustig en hij voelt er absoluut niets van. Weet dat dit voor je beste kameraad het allerlaatste moment is dat je er kan zijn voor hem. Hoe moeilijk het ook is voor jou en je familie. 
Weten dat hij nu niet meer moet afzien, kan soms voor een hele rust zorgen.

 

Wat zijn de mogelijkheden na overlijden van uw geliefd huisdier?

Of… U laat het dier bij ons, wij zorgen ervoor dat het in alle sereniteit wordt opgehaald, er volgt dan een crematie samen met andere huisdieren. De kostprijs hiervoor varieert van 35 euro (poes of kleine hond) tot 80 euro (voor een zeer grote hond).
Of… U neemt het dier mee naar huis en zoekt een plaatsje in de tuin.
Of… U wenst een individuele crematie, al dan niet in uw aanwezigheid. De as krijgt u achteraf in een urne mee of kan worden uitgestrooid.

De kostprijs hiervan ligt tussen de 95 en de 255 euro, afhankelijk van

- het gewicht van poes- of hondlief

- brengt u uw dier zelf naar het crematorium

- wenst u een urne

- wenst u de crematie zelf bij te wonen

- …

Mocht u kiezen voor individuele crematie zal het crematorium zelf met u contact opnemen om samen met u te bekijken wat jullie wensen zijn.

 

De gegevens van het crematorium waar onze praktijk mee samenwerkt:

Anterverpia- Liberty bvba
Crematorium voor gezelschapsdieren
Herentalsebaan 170
B 2240 Viersel-Zandhoven
tel. 03/484 42 38

www.antverpialiberty.be

anker-verloren

Verloren dieren

Welkom-anker1

Heeft u een diertje gevonden en weet u niet wat ermee gedaan?
Hier vindt u enkele tips:

Heeft u een diertje gevonden en weet u niet wat ermee gedaan? Hier vindt u enkele tips:

1) Indien u een HOND of KAT gevonden heeft:

a. Hoor dan eerst eens rond in de omgeving en hang foto’s uit. Misschien is het diertje weggelopen en zijn de eigenaars op zoek.

b. Kom gerust ook eens langs met de hond/kat. Op die manier kunnen wij het dier even onderzoeken en kijken of hij/zij een chip heeft. Indien er een chip aanwezig is, kunnen wij de eigenaars opzoeken en contacteren.

c. Als u niet tot bij ons kunt geraken, kan u ook altijd de politie opbellen. Zij beschikken ook over een chiplezer en kunnen zo de eigenaars opzoeken.

d.Wat als het dier geen chip heeft? Dan kan u de hond/kat naar de dierenbescherming brengen. Een andere optie is “Helping Dogs”. Zij plaatsen honden bij opvanggezinnen en proberen een nieuwe thuis te vinden indien het dier niet opgehaald wordt.

e. U mag altijd een foto naar onze praktijk doorsturen via email info@dierendorp.be

2) Ook vogels, egels, konijnen en dergelijke worden vaak op straat gevonden. Onze praktijk werkt samen met een vrijwilligster van het vogelopvangcentrum. Zij komt met veel enthousiasme deze diertjes ophalen en brengt ze naar het centrum.

Catanddogfooter1

anker-top-uurr

facebook0

Flickr1

arrowup